Napi-Mozi » Hírek » Elhunyt a cseh filmművészet jeles képviselője

Ha tetszik a Napimozi oldala, kérlek oszd meg:
NapiMozi Pinterest

Hirdetések

Top 10 Filmek

Elhunyt a cseh filmművészet jeles képviselője

Elhunyt Miroslav Ondrícek

A napokban, március 28-án 81 éves korában hunyt el Miroslav Ondrícek a cseh- és a nemzetközi filmművészet kiemelkedő operatőre, aki olyan filmeket jegyzett, mint a Hair, Garp szerint a világ, Ragtime és a közismert Amadeus.

A hírt Ondrícek családja jelentette be, miután Prágában örök nyugovóra tért a 20. század filmiparának egyik legismertebb alakja.

loading...

Miroslav Ondrícek Milos Forman, Ivan Passer és Jan Nemec rendezők közvetlen munkatársa volt. Évtizedeken keresztül támogatta Forman filmes elképzeléseit, és az együttműködésüknek köszönhetően születtek meg olyan alkotások, melyek közül több beírta magát a filmtörténelembe.

Hűséges barátja maradt a sikeres filmrendezőnek annak emigrálása után is, Ondrícek asszisztált több világhírű alkotás megteremtéséhez. A ’60-as években a Tűz van, babám! című cseh filmalkotást már az új kor követelményeinek megfelelően fényképezte, s ezzel korszakváltást indított el a cseh filmgyártásban.

1968-ban maga Ondrícek is Nagy-Britanniába, majd az Egyesült Államokba telepedett át, így már amerikai színekben láttak napvilágot az új Ondrícek-Forman filmek. 1986-ban kapta meg a legjobb operatőrnek járó BAFTA-díjat, melyet az 1984-es Amadeus film megjelenítéséért érdemelt ki.

2004-ben Nemzetközi Életműdíjat vehetett át, művészi munkája elismeréseként. Több mint 40 film elkészítésénél volt jelen, így méltán lehet büszke rá nemcsak a cseh-, de az egész filmipar. Személyében a filmművészet egyik jeles képviselőjét veszítette el.

loading...

Forrás: MTI

Megosztás...Share on LinkedIn0Share on Google+4Share on Facebook0Pin on Pinterest1Tweet about this on Twitter

Szólj hozzá a bejegyzéshez!
Minden vélemény számít!

Share on LinkedIn0Share on Google+4Share on Facebook0Pin on Pinterest1Tweet about this on Twitter